Välikorvatulehdus usein hengitystietulehduksen alkuvaiheessa tarttuneen pneumokokin aiheuttama

Suomessa antibioottikuuri on edelleen ensisijainen hoito lasten akuutteihin korvatulehduksiin

Pneumokokkibakteerin aiheuttama välikorvatulehdus kehittyy todennäköisimmin silloin, kun lapsi tulee pneumokokin kantajaksi hengitystietulehduksen alkuvaiheessa. Kantajuus tarkoittaa, että pneumokokki tarttuu lapsen nenänieluun ja jää sinne. Hengitystietulehduksen alkuvaiheessa lapsilla oli yli kolme kertaa suurempi todennäköisyys tulla kantajaksi kuin terveenä, havaittiin Ritva Syrjäsen väitöstutkimuksessa.

Korvatulehdusriski oli paljon pienempi, jos pneumokokki oli ollut nielussa yli kuukauden ennen hengitystietulehduksen alkua tai jos kantajuus alkoi yli viikko hengitystietulehduksen alkuvaiheen jälkeen.

Aikaisempi kantajuus vähensi saman pneumokokkityypin aiheuttaman välikorvatulehduksen todennäköisyyttä. Välikorvatulehdus oli tuskin koskaan pneumokokin aiheuttama, jos bakteeria ei löytynyt samanaikaisesti nenänielusta. Pneumokokkikantajuus ei liittynyt merkittävästi sukupuoleen eikä vuodenaikaan, mutta antibioottihoito vähensi kantajuutta lyhytaikaisesti.

Tutkimus toi uutta tietoa pneumokokkikantajuuden alkamisen, hengitystietulehduksen ja pneumokokkikorvatulehduksen synnyn ajallisesta suhteesta. Lisäksi tutkimus vahvisti, että pneumokokkikantajuuden luonnollinen kulku on suomalaisilla lapsilla samanlaista kuin muuallakin länsimaissa. Tutkimuksesta saatu tieto auttaa suunnittelemaan pneumokokkitautien ennalta ehkäisyä sekä ymmärtämään pneumokokkirokotusten vaikutuksia.

Pneumokokkibakteerin kantajuus on lapsilla yleistä

Tutkimuksessa lapsia seurattiin kahden kuukauden iästä kahden vuoden ikään asti ennen pneumokokkikonjugaattirokotteiden käyttöönottoa. Melkein kaikki lapset kantoivat pneumokokkia vähintään kerran ensimmäisten kahden ikävuoden aikana. Keskimäärin pneumokokkeja oli nenänielussa terveenäkin noin joka kolmannella yli puolivuotiaalla lapsella.

Bakteerien tarttuminen nenänieluun ja sitä seuraava ns. nenänielukantajuus on useimmiten oireeton ja harmiton tila. Se kestää muutamasta päivästä muutamaan kuukauteen ja päättyy itsekseen. Toisinaan kantajuus kuitenkin johtaa pneumokokin aiheuttamaan välikorvatulehdukseen tai muuhun pneumokokkitautiin, kuten keuhkokuumeeseen, verenmyrkytykseen tai aivokalvontulehdukseen.

Ritva Syrjänen väittelee 13.3.2015 Tampereen yliopiston lääketieteen yksikössä aiheesta Relationship between nasopharyngeal carriage and acute otitis media due to Streptococcus pneumoniae among Finnish children aged less than two years (Pneumokokkibakteerin nenänielukantajuuden ja äkillisen välikorvatulehduksen yhteys suomalaisilla alle kaksivuotiailla lapsilla). Väitöstilaisuus pidetään klo 12.00 Pirkanmaan sairaanhoitopiirin M-rakennuksen pienessä luentosalissa, Teiskontie 35, Tampere.

Lähde: www.thl.fi

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.