Lastentarhanopettaja: anna lapsen kiivetä puuhun – ”lapset ovat taitavampia ja järkevämpiä kuin aikuiset usein ajattelevat”

YLE: Lastentarhanopettajan mukaan lasten kiipeilyä ei tarvitse rajoittaa, vaan lapset oppivat liikkumaan vaikeissa paikoissa, kunhan saavat yrittää. Myös lause ”Älä juokse, ettet kaadu!” on usein turha. Kun lapsen ei ole pakko liikkua ja kun liikkumista ei rajoiteta turhaan, into liikkumiseen säilyy myös tulevaisuudessa.

Aiemmin tässä kuussa uutisoitiin Norjan TV2:ssa, että Norjassa päiväkotien varotoimia ja rajoituksia on lisätty. Rajoitukset voivat TV2:n haastatteleman professorin Ellen Beate Hansen Sandseterin mukaan olla haitallista lapsen kehitykselle. Vaarana on, että lapset eivät opi arvioimaan riskejä ja vastaamaan haasteisiin. Lisäksi lasten motoriset taitonsa eivät kehity riittävästi.

Yhdysvalloissa on tutkittu, että puissa kiipeily ja muu dynaaminen liikunta voi parantaa muistia.
Pohjois-Floridan yliopiston tutkijat huomasivat, että aktiviteetit, jotka vaativat kehon eri osien asennon ja liikkeen voiman tiedotamista, ovat yhteydessä ihmisen työmuistiin.
Tällaisia liikuntamuotoja ovat esimerkiksi puissa kiipeily ja nuorallakävely.
Tutkimus julkaistiin Perceptual and Motor Skill -julkaisusarjassa. Asiasta kertoo televisiokanava CBS.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.