Tutkimus: Elintavoilla vaikutusta lapsen kipuihin

Tuoreen tutkimuksen mukaan lapsen kivut voivat kertoa liiasta ruutuajasta ja liikkumattomuudesta.

Tuoreen tutkimuksen mukaan huono fyysinen kunto ja runsas istuminen ovat yhteydessä lisääntyneisiin kipuihin jo 6–8-vuotiailla lapsilla. Nämä Itä-Suomen yliopiston Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksen tulokset julkaistiin äskettäin Journal of Pain -lehdessä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 439 kuopiolaislapsen fyysisen kunnon, liikunnan, fyysisesti passiivisten harrastusten ja kehon rasvapitoisuuden yhteyttä erilaisiin kiputiloihin. Yksittäisistä kivuista päänsärky oli fyysisesti huonokuntoisilla lapsilla yleisempää kuin muilla. Runsas ruutuaika ja muu liikkumattomuus olivat yhteydessä lisääntyneeseen kipujen esiintyvyyteen.

Lapsuudessa ja nuoruudessa esiintyvät kivut jatkuvat usein aikuisiässä. Onkin tärkeää pyrkiä ehkäisemään kipujen kroonistumista, tunnistaa kivun riskitekijät ja puuttua niihin jo varhaisessa vaiheessa. Lapsuudessa hyvä fyysinen kunto ja taukojumpan lisääminen fyysisesti passiivisten harrastusten yhteyteen voisivat ehkäistä kiputilojen kehittymistä.

Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimusta toteutetaan Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikössä ja se tuottaa laajasti uutta tieteellisesti ja kansanterveydellisesti arvokasta tietoa lasten elintavoista, terveydestä ja hyvinvoinnista.

Lisätietoa: Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimus 

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here