Migreeni voi olla aivoinfarktin riskitekijä leikkauspotilailla

Leikkauspotilaan mahdollinen riski sairastua aivoinfarktiin leikkauksen jälkeen on tavallista suurempi, jos potilas sairastaa migreeniä.

Leikkauspotilaan riski sairastua aivoinfarktiin leikkauksen jälkeen on tavallista suurempi, jos potilas sairastaa migreeniä. Varsinkin aurallinen migreeni liittyy suurentuneeseen sairastumisriskiin, tuore tutkimus osoittaa.

Migreeniä sairastavien on tiedetty sairastuvan aivoinfarkteihin muita todennäköisemmin, mutta tätä ennen yhteyttä ei ole havaittu leikkauspotilailla. Tutkimukseen osallistui 125 000 leikkauspotilasta, joista 8 prosentilla oli migreeni.

Migreenipotilailla riski on huomattavasti suurempi kuin muilla potilailla

Migreenipotilaiden riski sairastua aivoinfarktiin kuukauden sisällä leikkauksesta oli 60–75 prosenttia suurempi kuin muiden potilaiden. Riski oli suuri etenkin aurallista migreeniä sairastavilla. Migreenipotilaat myös joutuivat takaisin sairaalaan muita todennäköisemmin muistakin syistä kuin vain aivoinfarktien takia.

Käytännössä tulokset tarkoittivat sitä, että kun tuhannesta potilaasta keskimäärin 2,4 sairastui aivoinfarktiin, migreeniä potevista sairastui 3,9 ja aurallista migreeniä potevista 6,3.

Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat migreenin olevan merkki suurentuneesta vaarasta sairastua aivoinfarktiin leikkauksen jälkeen.

Migreeniä sairastaa noin 5 prosenttia miehistä ja 15 prosenttia naisista.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.