Elinsiirtopotilaat ovat suurentuneessa ihosyövän vaarassa

Ihosyövät ovat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan elinsiirron saaneilla potilailla huomattavasti tavallista yleisempiä.

Ihosyövät ovat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan elinsiirron saaneilla potilailla huomattavasti tavallista yleisempiä. Varsinkin ihon levyepiteelikarsinooma eli okasolusyöpä on heillä yleinen.

Tulokset julkaistiin JAMA Dermatology -lehdessä, ja niiden perusteella Yhdysvalloissa joka vuosi kymmenestätuhannesta elinsiirtopotilaasta 140 sairastuu ihosyöpään. Samaan aikaan perusväestöstä sairastuu vain neljä kymmenestätuhannesta. Valtaosa tapauksista on levyepiteelikarsinoomia, mutta myös melanooma ja merkelinsolukarsinooma ovat potilailla tavallista yleisempiä.

Tutkimuksessa lähes 11 000 elinsiirtopotilasta seurattiin viidestä kymmeneen vuotta.

Elinsiirtopotilaiden keskuudessa suurimmassa sairastumisvaarassa olivat valkoihoiset, jo ennen elinsiirtoa ihosyövän sairastaneet, miehet ja siirron aikaan yli 50-vuotiaat potilaat. Myös vuonna 2008 elinsiirron saaneet sairastuivat todennäköisemmin kuin vuonna 2003 leikatut.

Tutkimus ei osoita, mistä elinsiirtopotilaiden suurentunut ihosyöpäriski tarkalleen johtuu, mutta aiempien havaintojen perusteella syynä on todennäköisesti potilaille annettava immuunivastetta heikentävä lääkitys.

Ihon levyepiteelisyöpä eli okasolusyöpä on yleisin etäpesäkkeitä lähettävä ihosyöpä, ja se aiheuttaa noin viidenneksen ihosyöpäkuolemista. Suomessa siihen sairastuu noin 1 500 joka vuosi. Yleisin ihosyöpä on kuitenkin tyvisolusyöpä eli basaliooma, johon sairastuu vuosittain todennäköisesti jopa kymmenentuhatta suomalaista.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.