Tutkimus: Uusi geeniterapia voi palauttaa kuulon

Viruksia hyödyntävä uusi geenihoito pystyy korjaamaan ainakin joitain kuulovammoja, tuore tutkimus osoittaa.

Viruksia hyödyntävä uusi geenihoito pystyy korjaamaan ainakin joitain kuulovammoja, tuore tutkimus osoittaa. Hiirillä saadut tulokset koskevat periytyvää Usherin oireyhtymää, joka aiheuttaa kuurouden lisäksi myös sokeutta. Tutkimus julkaistiin Nature Biotechnology -lehdessä.

Tutkimuksessa käytettiin hiiriä, joilla oli Usherin oireyhtymän tyyppi 1, johon kuuluu synnynnäinen kuurous. Hiirten kuulo kuitenkin onnistuttiin palauttamaan synteettisellä viruksella, joka kuljetti hiirten korvaan kuulovamman korvaavia ”terveitä” geenejä. Hoidon ansiosta hiiret alkoivat reagoida jopa hiljaisiin, kuiskauksen kaltaisiin ääniin.

Virusmenetelmä onnistui tavoittamaan jopa 90 prosenttia sisäkorvan karvasoluista

Tutkijoiden käyttämä virusmenetelmä onnistui tavoittamaan jopa 80–90 prosenttia sisäkorvan karvasoluista. Tämä on parannus verrattuna aikaisempiin menetelmiin, ja selittää todennäköisesti myös hoidon tehon.

Jos nyt käytetty hoito osoittautuu turvalliseksi lisätutkimuksissa, siitä voi olla tulevaisuudessa apua myös Usherin oireyhtymästä kärsiville ihmispotilaille ja mahdollisesti myös muille kuulovammaisille.

Suomessa on noin 300 Usherin oireyhtymää sairastavaa. Tyyppi 1:tä on Suomessa runsaasti etenkin Lapissa.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.