Virushepatiitit tappavat enemmän kuin HIV, malaria tai tuberkuloosi

Virusperäiset maksatulehdukset eli hepatiitit aiheuttavat vuosittain jopa 1,3 miljoonan ihmisen kuoleman.

monien virushepatiittien hoito on merkittävästi parantunut viime vuosina.

Virusperäiset maksatulehdukset eli hepatiitit aiheuttavat vuosittain jopa 1,3 miljoonan ihmisen kuoleman, WHO:n selvitys osoittaa. Näin käy, vaikka monien virushepatiittien hoito on merkittävästi parantunut viime vuosina. Luvut perustuvat WHO:n tuoreeseen raporttiin.

Vuonna 2016 tuberkuloosiin kuoli 1,2 miljoonaa, malariaan 720 000 ja HI-virukseen ja AIDSiin miljoona ihmistä. Virushepatiittien aiheuttamat 1,3 miljoonaa kuolemaa johtuivat A, B, C, ja D-hepatiittien lisäksi mm. virusperäisistä munuaissyövistä ja maksakirrooseista.

Asiantuntijat pitävät tilannetta erittäin huonona, mutta eivät yllättävänä, sillä vain viisi prosenttia virushepatiitteja sairastavista edes tietää sairastuneensa. Tämän takia he eivät saa hoitoa ja voivat tietämättään levittää sairauttaan. Tärkeintä olisikin saada nykyistä suurempi osa ihmisistä hepatiittitestien piiriin ja diagnosoitua.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Lancet-lehdessä.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.