Joka toisesta yhdysvaltalaislapsesta kasvaa lihava aikuinen

Suurella osalla lihavuus alkaa jo lapsuudessa, mutta lihominen on todennäköistä myös normaalipainoisille lapsille.

Tulosten perusteella lihavuus tulee olemaan merkittävä terveysongelma huomattavalle osalle tämän päivän lapsista

Jos nykyinen kehitys jatkuu samanlaisena, jopa yli puolet yhdysvaltalaislapsista on lihavia 35-vuotiaana, yhdysvaltalaistutkijat varoittavat.

New England Journal of Medicinen julkaisemat tulokset perustuvat viiden väestötutkimuksen ja 42 000 lapsen ja aikuisen terveystietoihin ja niistä tehtyihin mallinnuksiin.

Tulosten perusteella lihavuus tulee olemaan merkittävä terveysongelma huomattavalle osalle tämän päivän lapsista. Suurimmassa vaarassa ovat jo lapsuudessa lihoneet. Kaksivuotiaana lihavista kolme neljäsosaa on lihavia myös 35-vuotiaana, tutkijat arvioivat. Ennuste on vielä heikompi lapsilla, joiden lihavuus on merkittävän suurta. Jos kehitys jatkuu nykyisellään, todennäköisesti myös normaalipainoisista lapsista ja nuorista puolet on lihavia 35-vuotiaana.

Mahdollisesti jopa kaksi miljardia ihmistä eli noin kolmannes koko ihmiskunnasta on ylipainoisia tai lihavia, ja varsinkin lasten lihavuus on yleistynyt. Suomalaisista työikäisistä joka viides on lihavia ja vielä useammat lievemmin ylipainoisia. Vuoden 1980 jälkeen aikuisten lihavien määrä on lähes kaksinkertaistunut ja lihavien lasten ja nuorten määrä mahdollisesti jopa kolminkertaistunut.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.