Tietokoneohjelma ihmisen veroinen tunnistamaan FASD-lapsen kasvonpiirteet

FASD on yhteinen termi kaikille sikiöaikaisen alkoholialtistuksen vaurioittamille lapsille.

Sikiön alkoholioireyhtymän eli FASD:n tunnistaminen on kokeneellekin lääkärille vaikeaa, mutta jatkossa apua saattaa löytyä kasvojentunnistusohjelmista, tuore tutkimus osoittaa. FASD on yhteinen termi kaikille sikiöaikaisen alkoholialtistuksen vaurioittamille lapsille.

Tutkimuksessa kasvojentunnistusohjelmistoa verrattiin lääkärin tekemiin perinteisiin tutkimuksiin, ja tulokset osoittivat diagnoosit vähintään yhtä hyviksi. Ohjelmisto oli jopa jonkin verran lääkäreitä parempi tunnistamaan ARND-tapauksia, mikä on mielenkiintoista, sillä ARND on monimuotoinen keskushermoston toimintahäiriö, johon ei kuulu FASD-lapsille tyypillisiä kasvonpiirteitä. Tutkijat pitävät tuloksiaan lupaavina, sillä ARND-tapausten diagnosointi on erityisen vaikeaa.

Sikiön alkoholioireyhtymä on yleisin ehkäistävissä oleva sikiövaurio. Siihen kuuluu yleensä kasvuhäiriö, tietyt oireyhtymälle tyypilliset kasvonpiirteet sekä keskushermoston toimintahäiriöitä ja mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä.
Arviolta joka kolmastoista raskauden aikana alkoholia juova nainen synnyttää FASD-lapsen.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.