Sähkötupakkaa ja muita tupakkatuotteita kokeilevat nuoret aloittavat tupakoinnin muita todennäköisemmin

Tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, että sähkötupakka ja muut tupakkatuotteet saattavat madaltaa kynnystä aloittaa varsinainen tupakointi

Sähkötupakka on yleistynyt lasten ja nuorten keskuudessa

Sähkötupakkaa kokeilevien nuorten on tiedetty siirtyvän varsinaiseen tupakkaan muita todennäköisemmin, mutta sama näyttäisi koskevan myös nuuskaa, vesipiippua ja muita tupakkatuotteita kokeilevia.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa 10 000 nuorta vastasi tupakkatuotteiden käyttöä kartoittavaan kansalliseen kyselyyn vuosina 2013–2014 ja vuoden kuluttua uudelleen. Nuoret olivat 12–17-vuotiaita.

Vuoden kuluttua toistetussa kyselyssä noin viisi prosenttia aiemmin savuttomista ilmoitti polttaneensa savukkeen ja kaksi prosenttia oli tupakoinut edeltävän kuukauden aikana. Tupakkakokeilut ja tupakointi olivat kuitenkin selvästi yleisempiä nuorilla, jotka olivat ensimmäisen kyselyn aikaan kokeilleet sähkötupakkaa, vesipiippua, nuuskaa tai muita tupakkatuotteita. Heistä noin viidennes oli polttanut tupakkaa, kyselyvastaukset osoittivat. Erityisen todennäköistä tämä oli, jos nuori oli kokeillut useita eri tupakkatuotteita.

Yhdysvaltalaisten tulokset viittaavat siihen, että sähkötupakka ja muut tupakkatuotteet saattavat madaltaa kynnystä aloittaa varsinainen tupakointi, mutta on myös mahdollista, että samat nuoret olisivat kokeilleet savukkeita joka tapauksessa.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.