Ruokavalio saattaa vaikuttaa myös lasten MS-taudin oireiluun

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio voi joidenkin tutkimustulosten perusteella hillitä aikuisten MS-tautipotilaiden oireita, mutta sama saattaa koskea myös lapsipotilaita.

Potilaiden oireilu on vähäisempää, jos heidän ruokavaliossaan painottuivat kasvikset, hedelmät, palkokasvit ja täysjyvätuotteet.

Olennaista näyttäisi olevan, miten paljon ruokavaliossa on kasviksia ja kovia rasvoja.

Tiedot käyvät ilmi tutkimuksesta, johon värvättiin 219 alle 18-vuotiaana sairastunutta MS-potilasta. Potilaat sairastivat aaltomaista MS-tautia tai kliinisesti eriytynyttä oireyhtymää eli varhaisessa vaiheessa olevaa sairautta.

Tutkijat havaitsivat MS-taudin pahenemisjaksot sitä yleisemmiksi, mitä enemmän rasvaa potilas oli syönyt seurantaa edeltävällä viikolla. Erityisesti tyydyttyneiden rasvojen runsaus liittyi oireiluun, tulokset osoittivat. Paljon kasviksia nauttineiden oireilu oli puolestaan vähäisempää. Yhteydet todettiin riippumatta potilaiden D-vitamiinitasoista. Muut ruoat eivät vaikuttaneet pahenemisjaksojen todennäköisyyteen.

Samantapaisia yhteyksiä havaittiin hiljattain tutkimuksessa, jossa seurattiin 7 000 aikuista MS-potilasta. Siinä potilaiden oireilu oli vähäisempää, jos heidän ruokavaliossaan painottuivat kasvikset, hedelmät, palkokasvit ja täysjyvätuotteet, ja siinä oli vähänlaisesti lihatuotteita ja lisättyjä sokereita. Ruokavalion lisäksi kuitenkin hyvin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin, joten havaintoja kannattaa tulkita maltilla.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

 

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.