Tupakansavu pysyy huonepölyssä kuukausia

Tupakoinnin lopettaminen sisätiloissa vähentää huomattavasti tupakka-altistusta, mutta vuosikausia jatkuneen tupakoinnin haitat saattavat säilyä tiloissa vielä kuukausia

Tupakansavun sisältämät haitalliset ainesosat voivat säilyä sisätiloissa pitkään vielä tupakoinnin lopettamisen jälkeen.

Tupakoinnin lopettaminen sisätiloissa vähentää huomattavasti tupakka-altistusta, mutta vuosikausia jatkuneen tupakoinnin haitat saattavat säilyä tiloissa vielä kuukausia. Savu ja sen sisältämät haitalliset aineet voivat pinttyä seiniin ja huonekaluihin ja kulkea pölyn mukana, tuore tutkimus vahvistaa.

Havainnot perustuvat tutkimukseen, jossa yhden kalifornialaiskasinon sisätilat tutkittiin ennen tupakkakieltoa ja sen jälkeen. Näytteet analysoitiin nestekromatografia-massaspektrometrialla, jolla saadaan tarkasti selvitettyä eri kemikaalien pitoisuuksia. Tutkijat ottivat näytteitä pinnoilta, pölystä ja ilmasta.

Hengitysilma puhdistui pian sisätupakoinnin päättymisen jälkeen, mutta pöydillä ja muilla pinnoilla ja pölyssä savujäämät säilyivät vielä pitkään. Nikotiinin pitoisuus pinnoilla oli pienentynyt noin 90 prosenttia kuukauden kuluttua tupakkakiellosta, mutta pölyssä pitoisuudet pysyivät suurina pitempään. Samanlaiseen 90 prosentin vähentymään meni pölyssä kolme kuukautta. Tutkijaryhmä on aiemmin havainnut saman yksityisasunnoissa.

Tulokset osoittavat tupakansavun sisältämien haitallisten ainesosien voivan säilyä tiloissa pitkään vielä tupakoinnin lopettamisen jälkeen. He kannustavatkin kaikkia tupakoitsijoita välttämään sisätupakointia.

Tutkimus julkaistiin Tobacco Control -lehdessä.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.