Lihavuusleikkaus lääkehoitoja parempi tyypin 2 diabetesta sairastaville nuorille

Erittäin lihavat tyypin 2 diabetesta sairastavat nuoret todennäköisesti hyötyisivät lihavuusleikkauksesta enemmän kuin tavanomaisesta lääkehoidosta.

Lihavuusleikkauksia tehdään Suomessa noin tuhat vuodessa.

Erittäin lihavat tyypin 2 diabetesta sairastavat nuoret todennäköisesti hyötyisivät lihavuusleikkauksesta enemmän kuin tavanomaisesta lääkehoidosta. Leikkauksiin liittyy kuitenkin haittavaikutusten vaara.

Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa leikkaushoidon paremmuus havaittiin vertaamalla 20 lihavuusleikattua keskimäärin 17-vuotiasta 63 tavanomaista hoitoa saaneeseen nuoreen. Kaikki osallistujat olivat vähintään vaikeasti lihavia eli heidän painoindeksinsä oli yli 35. He kaikki sairastivat myös tyypin 2 diabetesta.

Lihavuusleikkauksessa olleiden glukoosiaineenvaihdunta tehostui

Kahden vuoden seurannan aikana lihavuusleikkauksessa olleiden glukoosiaineenvaihdunta tehostui, diabetes käytännössä parani ja he laihtuivat noin 30 prosenttia painostaan. Myös verenpaine ja kolesterolitasot parantuivat lihavuusleikkauksen jälkeen. Lääkeryhmäläisten glukoosiaineenvaihdunta puolestaan heikkeni ja heidän painonsa jopa hieman suureni seurannan aikana. Leikkauspotilaista yli viidennes tarvitsi uuden leikkauksen kahden vuoden sisällä ensimmäisestä operaatiosta.

Lihavuusleikkausten teho ja vaikutukset on osoitettu aikuisilla, mutta nuoria potilaita koskevat havainnot ovat vähäisempiä. Nyt julkaistut tulokset tuovatkin arvokasta lisätietoa leikkaushoidon vaikutuksista tyypin 2 diabetesta sairastaviin alle 19-vuotiaisiin.

Tyypin 2 diabetesta pidetään lähinnä aikuisten sairautena ja sitä kutsutaan myös aikuistyypin diabetekseksi. Lihavuuden yleistymisen myötä tyypin 2 diabetes todetaan kuitenkin yhä useammin myös lapsilla ja nuorilla. Valtaosa siihen nuorena sairastuvista on lihavia ja monien suvussa diabeetikoita on enemmänkin.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 35.

Lihavuusleikkauksia tehdään Suomessa noin tuhat vuodessa. Alle 20-vuotiaita ei tällä hetkellä leikata.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.