Omega-3-rasvahappolisät todennäköisesti hyväksi pikkulapsille – saattavat parantaa näköä ja psykomotorista kehitystä

Pikkulasten kehitystä voi mahdollisesti tukea syöttämällä heille omega-3-rasvahappovalmisteita.

Markki­noilla on saata­villa monen­laisia ja monen­hin­taisia ome­ga-3-val­mis­teita.

Varsinkin keskosena syntyneet näyttäisivät hyötyvän niistä, Journal of Nutritionissa julkaistu tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa selvitettiin alle kaksivuotiaana annettujen omega-3-rasvahappovalmisteiden vaikutuksia lasten kognitiivisiin mielentoimintoihin ja muuhun kehitykseen. Analyysissa oli kaikkiaan 38 tutkimusta, joista osassa selvitettiin myös äidin raskauden aikana käyttämien valmisteiden vaikutuksia.

Tulosten perusteella omega-3-valmisteita saaneiden lasten näkökyky kehittyi paremmin, ja varsinkin tämä havaittiin keskosena syntyneillä. Raskauden aikana äidin syömät omega-3-lisät eivät vaikuttaneet näkökykyyn.

Myös suotuisia vaikutuksia kognitiivisiin mielentoimintoihin, kuten muistiin ja päättelykykyyn, havaittiin, mutta älykkyystesteissä omega-3-rasvahappoja saaneet eivät pärjänneet muita paremmin. Yhteydet havaittiin verrattuna lumevalmistetta saaneisiin.

Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, mutta niitä kannattaa tulkita varoen. Tutkimuksiin osallistuneet olivat pääasiassa varakkaiden maiden koulutettuja naisia, joten on mahdollista, että tuloksiin on vaikuttanut äidin ja perheen muut elintavat, elinolot ja ruokavalio. Omega-3-valmisteiden vaikutuksia tulisikin selvittää myös muissa väestöissä.

 

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.