Lapsen lihavuus ei välttämättä altista diabetekselle

Lapsuusiän lihavuus voi suurentaa aikuistyypin diabeteksen riskiä, mutta vain jos lihavuus jatkuu murrosikään tai pitempään.

Laihtuminen teinivuosina voi pienentää diabetesriskiä.

Seitsemänvuotiaan liikakilot eivät siis automaattisesti tarkoita tulevaa diabetesalttiutta.

Tutkimuksen perusteella keskeistä on jatkuuko seitsenvuotiaan lihavuus yli 13. ikävuoden ja sitä pitemmälle. Jos paino palautuu normaalipainon puitteisiin ennen 13. ikävuotta, riski sairastua diabetekseen myöhemmin elämässä on samaa luokkaa kuin normaalipainoisten.

Laihtuminen teinivuosina sekin pienentää diabetesriskiä, mutta riski on silti suurempi kuin ikänsä normaalipainoisena pysyneiden. Kaikista suurimmassa sairastumisvaarassa ovat kuitenkin he, jotka ovat lihavia lapsena, teininä ja aikuisena.

Tanskalaistutkijoiden havainnot viittaavat siihen, ettei lapsen lihavuus tarkoita peruuttamattomia terveysongelmia aikuisena. Laihduttaminen ja normaalipainoa ylläpitävät elämäntavat voivat kääntää kehityksen.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä, ja siinä tarkasteltiin 63 000 tanskalaismiestä, joiden paino ja pituus oli mitattu heidän ollessaan 7- ja 13-vuotiaita sekä uudestaan 17–26-vuotiaana. Heistä 6 700 sairastui aikuistyypin diabetekseen 30–60-vuotiaana.

 

Kommentoi

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.