Aivotärähdys

Mikä on aivotärähdys?
​Aivotärähdykseksi nimitetään ohimenevään tajunnan häiriötä, joka syntyy yleensä lapsen kaatumisen tai putoamisen yhteydessä tapahtuvan pään iskun seurauksena ja jossa tapaturmainen tajuttomuus kestää alle puoli tuntia. Lievissä muodoissa lapsella on päänsärkyä ja pahoinvointia. Mikäli iskua seuraa tajuttomuus, voimakas päänsärky, oksentelu tai lapsi on sekava, on aiheellista lähteä lääkäriin. Lievä aivotärähdys ei vaadi hoitoa, vaan lapsi saa elellä ja leikkiä normaalisti. Vuosittain viisi lasta tuhannesta lyö päänsä niin, että tajunta katoaa ainakin hetkeksi. Joustavat kallon luut antavat erityisesti pienillä lapsilla sen verran periksi, että merkittävää murtumaa ei useimmiten synny. Myöskään aivokudoksen vaurioitumista ei tapahd

Mitkä ovat normaaleja aivotärähdyksen oireita?

Lievä päähän kohdistunut vamma voi ohimenevästi aiheuttaa seuraavia oireita:

 • päänsärkyä
 • pahoinvointia
 • huimausta
 • muistiepävarmuutta
 • keskittymisvaikeutta
 • uneliaisuutta

Nämä oireet ovat yleisiä ensimmäisinä päivinä vamman jälkeen. Yleensä ne häviävät itsestään, mutta joillakin saattaa kohtalaisia oireita esiintyä viikkojen ajan.

Milloin on syytä ottaa yhteyttä sairaalaan?
Mikäli lapsi on vamman yhteydessä ollut tajuton tai tapaturman jälkeiset oireet ovat voimakkaita, on syytä ottaa yhteys hoitoyksikköön.
Näin on tehtävä myös, jos lapselle ilmaantuu tapaturman jälkeen sekavuutta tai tajunnan hämärtymistä. Oireiden selvittelyn ja lääkärin tutkimuksen lisäksi pään luista otetaan usein röntgenkuva ja lapsen vointia seurataan, mikä voi edellyttää lapsen ottamista sairaalan vuodeosastolle. Tutkimuksilla ja seurannalla poissuljetaan hidas aivoverenvuoto, joka on lasten päävammoissa harvinainen. Aivotärähdys on kuitenkin valtaosalla niin lievä, että sairaalaseurantaa ei tarvita. Aivotärähdyksestä ei jää haitallisia seuraamuksia.

Poliklinikalla tapahtuneen huolellisen tutkimuksen ja seurannan jälkeen jälkiseurausten kehittyminen on harvinaista. Jos potilaalle kuitenkin kehittyy seuraavassa lueteltuja oireita, tulisi välittömästi ottaa yhteyttä lääkäriin mahdollisia lisätutkimuksia varten:

 • paheneva voimakas päänsärky
 • toistuva oksentelu
 • tajunnan tason lasku (heräämisvaikeudet)
 • sekavuus
 • toispuoleinen raajaheikkous tai kömpelyys.

Kotihoito

Kotihoidossa on pyrittävä seuraamaan potilaan yleistä tajunnantasoa. Normaali keskustelu ja asialliset vastaukset riittävät osoittamaan asioiden olevan kunnossa. Ensimmäisenä yönä tapaturman jälkeen potilas on pyrittävä herättämään kerran noin klo 2–3:n aikaan. Normaali herääminen ja asialliset vastaukset osoittavat asioiden olevan kunnossa.
Vaikka liikkuminen saattaakin tilapäisesti lisätä edellä mainittuja oireita, on potilaan pyrittävä nousemaan ylös ja lähtemään liikkeelle heti ensimmäisenä päivänä. Liikkumisen aloittaminen on kuitenkin suoritettava rauhallisesti. Särkylääkkeitä tulee nauttia ainoastaan lääkärin antamien ohjeiden mukaan.
Mikäli päänsärky, pahoinvointi ja oksentelu yltyvät tai potilaan tilaan liittyy uneliaisuutta tai vaikeuksia paikan ja ajan tajuamisessa, on syytä lähteä lääkäriin

Lähde: Pohjois-pohjanmaan sairaanhoitopiiri, HUS, Hannu Jalanko, 100 kysymystä lastenlääkärille