Atooppisen ihottuman muu hoito

Allergeenien välttäminen
Jos lapsella todetaan selkeitä ja merkittäviä ruoka-aineallergioita, kuten lehmänmaitoallergia, allergia kotimaisille viljoille tai kananmunalle jne., tärkein hoito imeväisikäisen lapsen ihottumaoireisessa ruoka-aineallergiassa on kyseisten ruoka-aineiden välttäminen. Tämän tulee tapahtua yhteistyössä asiantuntijan kanssa, jotta vältyttäisiin tarpeettomilta ruoka-ainerajoituksilta. Leikki-ikäisellä lapsella perusruoka-aineallergia ei enää ole yhtä yleinen kuin imeväisikäisillä.

Leikki-iässä tulee säännöllisesti kokeilla ruokavaliosta allergian takia eliminoituja ruoka-aineita, jotta saataisiin selville, joko lapsi on toipunut allergiastaan. Mikäli ruoka-aineen käyttö runsaina määrinä päivittäisessä ruokavaliossa aiheuttaa selkeät oireet, kannattaa kokeilla, kestäisikö lapsi oireetta kyseisen ruoka-aineen satunnaista käyttöä. Nykyisin suositellaan tällaisessa tilanteessa lapsen ”altistamista” tällaiselle ruoka-aineelle pienempinä määrinä esimerkiksi kerran-kaksi viikossa, jos lapsi sen kestää ilman merkittäviä oireita. Tällä pyritään estämään voimakasta reagointia niille ruoka-aineille, joita on vuosia vältetty täydellisesti. Usein lievää siedättymistä tapahtuu myös voimakkaita allergian aiheuttajia kohtaan, kun sitä annetaan toistuvasti pieninä annoksina. Tällaisessa siedättämisessä tulee toki olla varovainen, jos allergia on ollut voimakas. Suositeltavaa onkin voimakkaissa allergioissa, että siedättäminen tapahtuisi allergologiaan perehtyneen lääkärin valvonnassa.

Joskus imeväisikäisenä aloitetut, silloin täysin aiheellisetkin ruoka-aineiden välttämisdieetit saattavat ”unohtua” päälle. Tähän tulisi kiinnittää erityistä huomiota, sillä tarpeeton ruokavaliorajoitus on sekä ravitsemuksellisesti haitallista että aiheuttaa huolta ja vaivaa päivähoitopaikoissa, kouluissa ja kotona.

Ruoka-ainekokeiluja kannattaa tehdä hoitavan lääkärin ohjeen mukaan rohkeasti, sillä useimmat lapset toipuvat voimakkaistakin ruoka-aineallergioistaan ensimmäisten ikävuosien aikana.

Ihon ärsytystä tulisi välttää
Monilla atoopikoilla ihoa ärsyttäviä tekijöitä ovat liian lämmin vaatetus (hikoilu), villa, keinokuidut, saippuat, liiallinen pesu sekä kuiva ilma. Atooppisen ihon pesusta on joinakin aikoina annettu ohjeeksi peseminen korkeintaan kerran viikossa, joinakin aikoina taas on suositeltu tiheää pesemistä, jotta lika ja hiki ei ärsyttäisi arkaa ihoa. Paras ohje lienee kuitenkin se, että vanhemmat seuraavat ihon tilaa ja itse kokeilemalla havaitsevat kaikkein parhaiten, kuinka lapsen iho suhtautuu tiheään tai harvempaan pesemiseen. Käytännössä atooppista lasta saa siis kylvettää vaikka päivittäin, jos lapsen iho sen kestää. Yksittäisen lapsen kohdalla on mahdoton antaa yleispätevää ohjetta kylvettämis- tai suihkuttamistiheydestä.

Valohoito
Jos auringonvalo auttaa ihottumaan tai jos iho on selkeästi kesäisin paremmassa kunnossa eikä pala herkästi, valohoito on yksi hyvä hoitovaihtoehto. SUP-valohoito (aallonpituusalue 315-400 nm) sopii suurimmalle osalle atoopikoista hyvin. Jos SUP-hoito ei auta ja iho kestää hyvin ultraviolettisäteilyä, voidaan kokeilla myös kapeakaista-UVB-valohoitoa (aallonpituusalue 309-313 nm).

Valohoitoa otetaan yleensä 2-3 kertaa viikossa yhteensä noin 15 hoitokertaa. Silmät tulee suojata hyvin, eikä ihoa saa voidella ennen valohoitolaitteeseen menoa. Valotusajan jälkeen iho voidellaan tehokkaasti itselle sopivin perusvoitein.

Useimmiten valohoitojakson jälkeen iho pysyy pitkään hyvässä kunnossa, kun hyvästä perushoidosta huolehditaan. Mikäli ihottumalla on taipumus uusiutua pian valohoitojakson päätyttyä, voidaan valohoitoa jatkaa ns ylläpitohoitona 1-2 kertaa viikossa muutaman kuukauden ajan. Monesti valohoidosta saadaan myös pitkäaikaisempi hyöty atooppiselle iholle, sillä on havaittu, että seuraava talvi on joka toisella valohoidon läpikäyneellä ihottuman suhteen helpompi.

Valohoitoa ei tule ahnehtia liikaa, vaikka iho siitä hyötyisikin. Valohoidossa tulee muistaa, että samoin kuin auringonvaloon, valohoitoon liittyy ihon palamisriski. Viisaasti käytettynä valohoito on edelleen yksi parhaista hoitomuodoista atooppista ihottumaa poteville.