Atopia ja atooppinen ihottuma

Atopia on periytyvä ominaisuus. Atooppiset sairaudet ovat lasten tavallisimpia pitkäaikaissairauksia. Atopialla tarkoitetaan perittyä herkkyyttä ja taipumusta muodostaa tietyn vasta-aineluokan (immunoglobuliini-E) allergiavasta-aineita. Vasta-aineita muodostuu ympäristön sinänsä harmittomia valkuaisaineita kohtaan (ruoka-ainevalkuaiset, siitepölyt, eläinpöly ym). Atopia voi ilmetä esimerkiksi ihottumana, nuhaoireina tai astmana. Ihosairauksista atooppinen ihottuma on lasten tavallisin pitkäaikainen ihosairaus. Atopiataipumukseen ei kuitenkaan välttämättä liity ihottumaa. Jos atooppisuus ilmenee ihottumaoirein, taustalla ei välttämättä ole allergiaa, mutta on myös mahdollista, että allergia on atooppisen ihottuman pahentava tekijä joillakin potilailla.

Atooppisen ihottuman tyypilliset piirteet
Atooppiselle iholle on tyypillistä taipumus kuivuuteen ja kutinaan. Iho ei pysty säilyttämään kosteutta ja rasvaa normaalin ihon tapaan, vaan kuivuu herkästi. Kuivumisesta seuraa usein ihon kutinaa. Kun iho kutisee, lapsi raapii ihoaan herkästi. Kun iho raapiessa rikkoutuu, siihen kehittyy herkästi myös bakteeritulehduksia. Atooppisessa ihottumassa on aina mukana myös sisäsyntyinen (immunologinen) tulehdus, eli iho on oikeastaan tulehtunut silloinkin, kun ihottumaa ei ole raavittu rikki.

Atooppisen ihottuman sijainti ja vaikeusaste
Atooppisen ihottuman vaikeusaste vaihtelee hyvin lievästä ihottumasta, jossa on ehkä vain yksi tai muutama ihottumaläiskä hyvin laaja-alaiseen ja hankalaan ihottumaan, jopa erytrodermiseen (erittäin voimakas, laaja-alainen ja ärtynyt punoitus). Pienimmillä potilailla ihottuma-alueet ovat tavallisimmin poskissa, vartalolla, nilkoissa, ranteissa ja päänahassa. Imeväisellä tällaista atooppista iho-oireilua nimitettiin aiemmin maitoruveksi. Leikki-ikäisillä ja kouluikäisillä lapsilla ihottumaläiskät paikallistuvat selvemmin taipeisiin ja niskaan myös käsi-ihottumaa alkaa esiintyä leikki- ja kouluikäisillä.