lauantai, huhtikuu 4, 2020
[vc_wp_custommenu nav_menu=”90″ title=”Lue Lisää”]

Ihon hyvä perushoito
Useimmiten atooppista ihotyyppiä potevalla on erittäin kuiva iho. Tällöin on syytä hoitaa ihoa säännöllisesti perusvoiteluin ihottumien ennaltaehkäisemiseksi. Liikaa pesemistä ja erityisesti saippuan käyttöä tulisi välttää. Myöskään likaisuus ei ole hyväksi atooppiselle ihotyypille, sillä hiki ja lika lisäävät ihon kutinaa ja siten edesauttavat ihottuman puhkeamista ja pahenemista. Monilla atoopikoilla erilaiset karheantuntuiset tekstiilikuidut pahentavat tai aiheuttavat ihottumaa, vaikkei näille kuiduille olisi varsinaisesti allerginen. Esimerkiksi tekokuidut saattavat olla karheita tai hiostavia, villa saattaa pistellä tai kutittaa ja näistä saattaa aiheutua ihottumaa tai ainakin ihon ärtymistä kutinan ja sitä seuraavan raapimisen vuoksi. Uiminen erityisesti klooripitoisessa vedessä lisää ihon kuivumista ja saattaa ärsyttää jo valmiiksi kuivaa tai hiukan ärtynyttä ihoa.

Atooppisen ihon pesuun kannattaa valita mietoja, herkälle iholle tarkoitettuja pesutuotteita. Mieluiten suositellaan suihkua ilman pesuaineiden käyttöä koko vartalolla. Useimmiten kannattaa käyttää täysin hajustamattomia ja herkälle iholle tarkoitettuja pesutuotteita, mikäli iho kaipaa pesuainetta. Hyvin kuivan ihon pesussa on suositeltavaa kokeilla voidepesuja tai emulgoituvien öljyjen käyttöä kylpyvedessä tai pehmeässä pesusienessä. Ihon voimakasta hankaamista suihkun ja kylvyn yhteydessä ei suositella.

Perusvoitelussa kannattaa käyttää sitä rasvaisempaa voidetta, mitä kuivempi iho on. Lievästi kuivalle iholle riittää usein kosteuttava, reilummin vettä sisältävä kevyempi perusvoide. Joillakin erittäin kuivaihoisilla ihoöljy sopii parhaiten ihon voiteluun, jota varten on tarjolla uusia, suihkepullosta helposti annosteltavia erinomaisesti levittyviä öljyjä. Jos iho on kuivuuden lisäksi hyvin ihottumainen ja rikkiraavittu, liian rasvaiset ja öljypitoiset perusvoiteet saattavat hautoa tulehtunutta ihoa. Toisaalta vesipitoisemmat voiteet usein kirvelevät ihottumaisella ja kuivalla iholla, joka taas saattaa käytännössä aiheuttaa sen, että lapsi kieltäytyy ihon perusvoitelusta. Tällaisessa tilanteessa kannattaa ihottuman hoidon alkuvaiheessa laittaa reilummin paikallissteroidivoidetta (kortisonivoidetta, hydrokortison), mieluiten suhteellisen runsasrasvaisessa, muttei kuitenkaan vaseliini/öljypitoisessa, voidepohjassa. Muutamassa päivässä tulehdus alkaa siinä määrin rauhoittua, että perusvoitelukin onnistuu ilman haittaavaa kirvelyä. Tällöin voiteeksi kannattaa valita keskirasvainen, hyvin imeytyvä perusvoide.

Kouluikäisillä atooppista käsi-ihottumaa potevilla lapsilla lääkevoitelujaksojen välillä on hyvä käyttää rasvaista perusvoidetta puuvillakäsineiden alla öisin. Puuvillakäsineitä on hyvä käyttää myös silloin, kun atooppinenihottuma on pahentunut ja iho kutisee voimakkaasti öisin. Käsineet kädessä ihoa ei saa nukkuessa raavittua yhtä pahasti rikki, kuin paljain käsin. On myös tärkeä pitää kynnet lyhyinä, sillä useimmat atoopikot raapivat kutisevaa ihoaan myös päiväaikaan, jolloin on hankalampi pitää suojakäsineitä (esimerkiksi koulussa tai työpaikalla). Erityisen tärkeää on muistaa viilata kynnet saksilla leikkaamisen jälkeen, jotta terävät kynnenkulmat saa kynsiviilalla pyöristettyä.

Lääkevoiteet
Atooppisen ihottuman hoidossa riittävät tavallisimmin I-II-ryhmien paikallissteroidivoiteet (kortisonivoiteet). Jos ihottuma on infektoitunut, on hyvä valita antibakteerista aineosaa sisältävä lääkevoide. Jos ihottuma ei rauhoitu viikon tai kahden pituisella voitelujaksolla miedoin paikallissteroidivoitein, on syytä harkita hoidon jatkamista takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoitein. Näitä uusia lääkevoiteita voi käyttää ihottuma-alueille myös ilman edeltävää paikallissteroidikuuria, mutta usein paras hoitotulos saavutetaan, kun ihottuma-alue pyritään ensin rauhoittamaan paikallissteroidivoitelulla esimerkiksi viikon ajan ja jatketaan sitten muutaman viikon kuurina takrolimuusivoidetta tai pimekrolimuusivoidetta, kunnes ihottuma on täysin parantunut. Takrolimuusivoiteen KELA-korvattavuus myönnetään erikoislääkärin tekemällä B-lausunnolla, jos korvattavuuden kriteerit täyttyvät. Useimmiten edellytetään, että muut hoidot eivät ole auttaneet ja ihottuma on laaja-alainen. Jos ihottumaa esiintyy hyvin aroilla ihoalueilla (silmäluomet, kasvot, kaula ja taipeet), mutta ihottuman laajuus ei ole suuri, kannattaa silti hakea korvattavuutta takrolimuusivoiteelle, sillä näillä ihoalueilla pitkäaikainen paikallissteroidin (kortisonivoiteen) käyttö, vaikka se ihottumaan tiheästi käytettynä auttaisikin, saattaa aiheuttaa ihon ohenemista ajan mittaan.

- Yhteistyössä -

Uusimmat