Haavanhoito

Iho on paitsi ihmisen suurin elin myös yksi tärkeimmistä. Se palvelee monia elintärkeitä tehtäviä, kuten kehon suojaamista ulkoisilta bakteereilta, vedeltä, kehon eritteiltä ja Laastarikemikaaleilta. Kun iho vaurioituu joko fyysisen vamman tai sairauden aiheuttamana, sen suojaamiskyky huononee merkittävästi. Ihon luonnollisen, suojaavan tehtävän ylläpito on siksi erittäin tärkeää.

Miten haavaa hoidetaan?

Pään haava on yleisin hoitoa vaativa tapaturma. Myös raajoihin syntyy helposti haavoja kaatumisen seurauksena. Pienet ja pinnalliset haavat on syytä puhdistaa runsaalla vedellä ja saippualla ja tarvittaessa peittää huokoisilla sidetarpeilla. Haavan ”hengittäminen” nopeuttaa paranemista, eikä voiteita tai tiukkoja sidoksia tule käyttää. Suuret ja syvät haavat puhdistetaan myös puhtaalla vedellä. Koko ihon lävistävät haavat täytyy yleensä ommella tai liimata, joten ne on puhdistamisen jälkeen hyvä näyttää lääkärille. Lääkäriin tulee lähteä muutaman tunnin sisällä, sillä vanhoja haavoja ei voida ommella ja hoidosta tulee huomattavasti hankalampaa. Jos ihosta leikkautuu pala kokonaan irti, on aina syytä lähteä lääkäriin.

Tarvitaanko jäykkäkouristusrokotusta?

Varsinkin likaisissa haavoissa on aina pieni, mutta varteenotettava jäykkäkouristustaudin riski. Suomalaislapsi on kuitenkin neuvolassa rokotettu PDT-rokotteella jäykkäkouristusta vastaan (useita rokotuksia lapsuuden aikana), joten haavan syntyminen ei edellytä lisärokotuksia. Kun kyseessä on vauva, joka ei vielä ole saanut rokotteita, on otettava herkästi yhteys lääkäriin tai neuvolaan.

Mitä tehdään, kun haava tulehtuu?

Haavatulehdusten paras ennaltaehkäisy on haavan peseminen heti tapaturman jälkeen, kuten edellä on esitetty. Jos haava kuitenkin tulehtuu eli alkaa punoittaa, kuumottaa ja märkiä, aloitetaan antibioottikuuri. Lievää tulehdusta voi ensin koettaa hoitaa antibioottisalvoilla, mutta jos tästä ei parissa päivässä ole selvää apua, on antibioottikuuri välttämätön.

Mitä tehdään puremahaavalle?

Jos koira, kissa tai toinen lapsi puree ihon lävistävän haavan, on syytä ottaa yhteys lääkäriin. Tämä on sitä tärkeämpää, mitä pienemmästä uhrista on kyse. Ihmisen ja eläinten syljessä on runsaasti bakteereja, jotka voivat aiheuttaa merkittävänkin tulehduksen. Näin ollen puremahaava edellyttää usein antibioottilääkitystä. Haava luonnollisesti puhdistetaan ensin vedellä ja desinfektioaineella

Seuranta

Sekä kotona että lääkärillä hoidetun haavan jatkoseurannassa on huomioitava

  • alkaako kirkas ja runsas verenvuoto haavasta uudelleen
  • punoittaako ja kuumottaako iho haavan ympäriltä
  • erittääkö haava märkäistä eritettä (kirkas, verensekainen ja hajuton erite on kudosnestettä, jota normaalistikin erittyy haavasta)
  • onko lapselle noussut kuume
  • alkaako haava kipuilemaan uudelleen parin päivän kuluttua (tykyttävä kipu)

Mikäli tällaisia oireita lapsella ilmenee, voi syynä olla haavatulehdus, joka vaatii antibioottilääkityksen. Ota yhteyttä esim. lapsen omaan terveyskeskukseen.

Kodin haavanhoito tuoteet

Kotiin kannattaa hankkia antiseptinen puhdistusaine naarmujen ja pienten haavojen puhdistukseen. Myös hengittäviä ja hellävaraisia laastareita sekä rakkolaastareita hiertymien hoitoon on hyvä löytyä.

Lähteet: Jalanko 2009, 100 kysymystä lastenlääkärille. HUS