Ihon virustaudit

Syylät
Tavalliset syylät (verrucat) ovat viruksen aiheuttamia, kuten ontelosyylätkin (molluskat). Syyliä on erilaisia, ja useimmiten ne esiintyvät käsien tai jalkapohjien alueilla. Jos syylät vaivaavat, niitä on syytä hoitaa. Syylät saattavat myös hävitä itsekseen ilman hoitoa. Toisaalta syylät tarttuvat, joten niiden hoitaminen on perusteltua. Ensisijaisesti voi kokeilla hoidoksi apteekista ilman reseptiä saatavia syylänpoistoon tarkoitettuja valmisteita. Jos syylät eivät itsehoidolla häviä, voi lääkäri poistaa syylät nestetypellä jäädyttämällä tai laseroimalla.

Molluskat eli ontelosyylät
Ontelosyylät ovat viruksen aiheuttamia. Molluskoilla on tyypillinen ulkonäkö, joten niiden toteaminen on helppoa silmämääräisessä arviossa. Tyypillisimmillään molluskat ovat yleensä muutaman millimetrin läpimittaisia näppylämäisiä, usein ihonvärisiä muutoksia kyljissä, vaippa-alueella tai melkeinpä missä tahansa vartalolla ja raajoissa, toki niitä voi olla kasvoillakin. Usein ontelosyylissä on vaalea kuopalla oleva keskusta. Ne eivät eritä märkää eivätkä kutise. Lapsi saattaa kuitenkin raapia ontelosyylät rikki ja ne voivat tulehtua, sillä ontelosyyliä ilmaantuu tavallisimmin kuiville ihoalueille atooppisilla lapsilla. Ontelosyylät ovat yleensä pitkäaikainen vaiva, joka paranee ajanmittaan itsestään. Jos ontelosyyliä on häiritsevän paljon tai ne sijaitsevat hankalissa paikoissa tai tulehtuvat, ne on hyvä poistaa. Poisto voidaan tehdä kotonakin nk. Molluskapinseteillä kunhan iho on ensin puudutettu puudutusvoiteella. Jos poisto ei onnistu kotona, lääkäri voi poistaa molluskat vastaanotolla. Molluskat voi myös jäädyttää nestetypellä.

Herpes
Yskänrokko eli herpes on herpes simplex-viruksen aiheuttama tarttuva sairaus. Herpes ilmenee kipeinä, kihelmöivinä ja kirvelevinä rakkuloina huulissa sekä suun limakalvoilla. Kun lapsi saa herpestartunnan, virus jää elimistöön pysyvästi. Se on suurimman osan aikaa täysin oireeton, mutta flunssien, stressin tai runsaan auringonvalolle altistumisen myötä se herkästi aktivoituu uudelleen.

Herpeksen alkuvaiheessa iholla tuntuu pistelyä, kihelmöintiä ennen kuin alueelle kehittyy kirkasta nestettä sisältäviä rakkuloita. Muutamassa päivässä rakkulat muuttuvat kellertäviksi ja rupeutuvat. Ilman hoitoa herpes paranee itsestäänkin, mutta usein tulehdus aiheuttaa paikallisen kudosvaurion, jolloin paraneminen voi viedä useamman viikon.

Aivan pikkulapsilla (alle kolme vuotiailla) herpestulehdus esiintyy yleensä suun limakalvon tulehduksena (suutulehduksena, stomatiittina), johon voi liittyä myös kuumetta. Pienten lasten herpes-suutulehduksessa kipu aiheuttaa sen, ettei lapsi halua syödä. Tämän vuoksi on suositeltavaa antaa parasetamolia noin tuntia ennen ruokailua, jolloin lapsi yleensä pystyy syömään ja juomaan lähes normaalisti, kun kipulääkitys poistaa kivun. Herpes tarttuu kosketuksesta, joten käsienpesu on tärkeää herpestulehduksen yhteydessä. Kunhan käsienpesusta huolehditaan, ei ole estettä mennä kouluun ja päiväkotiin. Rupivaiheessa herpes ei enää tartu.