Käsihygienia

Ihmisessä ja ihmisen elinympäristössä on runsaasti bakteereita eli mikrobeja joista osa on patogeenisiä eli tautia aiheuttavia. Mikrobeja on käsissä luontaisesti. Osa niistä on harmittomia, mutta osa on myös ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja. Mikrobien tarttumiseen vaaditaan kosketus sairaaseen ihmiseen tai kosketus johonkin tartuntaa levittävään eritteeseen. Mikrobit voivat siirtyä käsien välityksellä myös likaisilta pinnoilta. Mikrobit leviävät ihmisten välisessä kontaktissa ja pisaroiden välityksellä, kuten aivastaessa, yskiessä ja puhuessa.

Käsihygienia

Hyvän käsihygienian noudattaminen on tärkein tapa välttää infektioita sairaaloissa, kotioloissa, päiväkodeissa, kouluissa ja muissa yleisissä tiloissa. Käsien pesu vedellä ja saippualla on paras keino ehkäistä bakteerien ja virusten leviäminen. Peseminen vähentää väliaikaisesti iholla olevien mikrobien määrää ja niiden siirtymistä ympäristöön.
Päiväkodeissa ja kouluissa kohtaavat satojen, jopa tuhansien kotien bakteerit ja virukset. Näissä tartunnoille alttiissa paikoissa hygieniaan on kiinnitettävä erityistä huomiota. Varsinkin päiväkodit ovat pöpöpesäkkeitä, sillä pikkulasten kädet ja lelut käyvät suussa vähän väliä.

Hyvällä hygienialla sekä ennakoinnilla tartuntoja ja infektioita pystytään vähentämään huomattavasti. Olennaisinta päiväkodeissa ja kouluissa on kiinnittää huomiota käsihygieniaan.Towels

Pienten käsihygienia

Pienten – ja vähän isompienkin – lasten käsihygieniasta vastaavat aikuiset; vanhemmat, hoitajat, opettajat, keittiöhenkilökunta. Tärkeintä on ohjata lapsia:

muistuttaa käsien säännöllisesti pesemisestä
opastaa oikeaan käsienpesutekniikkaan
neuvoa käyttämään riittävästi aikaa käsien pesemiseen ja ottamaan riittävästi desinfiointiainetta käsiin.

Kuvallinen käsienpesuohje

Tärkein asia on lasten terveys, mutta hygieniaan panostamisella saavutetaan myös säästöjä. Samalla kun lasten, myös muiden perheenjäsenten, päiväkotien ja koulujen henkilökunnan sairastelut vähenevät. Eikä vanhempien tarvitse olla yhtä usein poissa töistä hoitamassa sairasta lasta.

Aikuinen opettaa lapsille oikean tavan pestä kädet ja vastaa lasten käsihygienian toteutumisesta päivähoitopäivän aikana.

– päiväkotiin tullessa ja lähtiessä
– ennen/ jälkeen -ruuan jakamisen tai ruokailun pöytien pyyhkimisen jälkeen
– joka lapsen Wc- toimien jälkeen/ vaipanvaihdon jälkeen
– nenän niistämisen jälkeen
– aivastamisen jälkeen lapsen leikittyä
– sairastuneen lapsen kanssa lasten riisumisen jälkeen/
– ulkoilusta tullessa
– eritteiden siivoamisen jälkeen