Lapsen ihonhoito

Ihontoiminta

Iho on ihmisen suurin elin, ja sen tehtävänä on suojata meitä päästä varpaisiin. Iho on uloimmainen suojakerroksemme, joka pitää bakteerit sekä muut haitalliset mikro-organismit ja aineet elimistön ulkopuolella. Iho on herkkä kosketukselle, kivulle, lämmölle ja kylmyydelle – ja tärkeä osa lämpötilan säätelyä. Iho säätelee myös elimistön nestetasapainoa ja estää nesteiden haihtumista, joka johtaisi ihon kuivumiseen.

Iho peittää ja suojaa kaikkea kehoa sisältä. Ilman ihoa, lihakset, luut, ja elimet roikkuisivat joka puolella. Iho pitää kaiken yhdessä. Se myös:

  • suojaa kehoamme
  • auttaa pitämään ruumiinlämpömme juuri oikeassa lämpötilassa
  • mahdollistaa tuntoaistimme

Aikuisiin verrattuna, lapsen ihon laajuus suhteessa lapsen painoon on paljon suurempi (vastasyntyneillä se on 2,3 kertaa ja yksivuotiaalla 1,6 kertaa suurempi kuin aikuisella).

Lapsen syntyessä iho ei ole vielä täysin kehittynyt vaan jatkaa kehittymistään. Suurimmat muutokset vauvan ihossa tapahtuvat ensimmäisen elinvuoden aikana, mutta jotkin ihon toiminnot kehittyvät lopulliseen muotoonsa vasta pidemmän ajan kuluessa. Koska vauvan iho ei ole täysin kehittynyt ja eroaa aikuisen ihosta, se on herkempi ja tarvitsee säännöllistä ja ennaltaehkäisevää hoitoa.

Ennaltaehkäisevä ihonhoito

Tuoreen vanhemman ei aina ole helppoa tietää, miten pitää huolta vauvan ihosta. On hyvä muistaa, että vauvan iho on herkempi kuin aikuisen iho, koska se ei ole vielä täysin kehittynyt ja koska se on myös rakenteeltaan erilainen. Siksi vastasyntyneen vauvan iho myös kuivuu aikuisen ihoa helpommin. Jos iho kuivuu, siihen voi tulla pieniä halkeamia, joiden kautta ärsyttävät aineet pääsevät tunkeutumaan ihoon lisäten siten ihottuman riskiä.

Vauvan ihon huolellisella hoidolla jo ensimmäisen elinvuoden aikana voit ehkäistä ihon kuivumista ja ärtymistä ja auttaa sitä kehittymään paremmin. On tärkeää käyttää vain mietoja tuotteita, jotka on tarkoitettu erityisesti vauvan ohuelle ja herkälle iholle. Sillä voi olla suuri vaikutus. Lapsen ihon säännöllinen hoito ehkäisee ihon kuivumista, ja vauvan koskettaminen vahvistaa keskinäistä suhdettanne.

Leikki-ikäisen ja koululaisen ihonhoito

Terveen lapsen iho ei yleensä tarvitse mitään voiteita. Terveihoiset lapset pestään pelkällä vedellä, pesuainetta voidaan tarpeen mukaan käyttää likaisille alueille. Tavallisen saippuan sijasta ihon kosteutta suojaavia ovat pesunesteet tai kuivalle iholle sopivat pesuöljyt. Kuivaihoiselle lapselle voidaan saippuan asemasta pesuaineena käyttää myös kevyttä perusvoidetta. Pesujen jälkeen iho kuivataan huolellisesti ja kuiville ihoalueille sekä taivekohtiin levitetään keskirasvaista tai rasvaista perusvoidetta.