Paleltumavammat

Löydökset window-frost-again-1519883-639x852

Paleltuma on kylmässä oleskelusta tai kosketuksesta kylmään esineeseen aiheutunut kudosvaurio. Kosketuspaleltuma syntyy yleensä niin nopeasti, ettei ihokudos ehdi reagoida verisuonia supistamalla. Kylmässä ilmassa oleskelusta syntyneissä paleltumissa pintaverisuonet supistuvat, niiden verenkierto lakkaa ja suonet tukkeutuvat solujen pakkautuessa ja veren hyytyessä. Lapset palelluttavat ihonsa herkemmin kuin aikuiset. Paleltumat kohdistuvat useimmiten kasvojen alueelle (erityisesti korvat), mutta ne ovat yleisiä myös jaloissa ja käsissä. Kun iho paleltuu paikallisesti, muuttuu kyseinen alue ensin punoittavaksi ja myöhemmin valkoiseksi ja tunnottomaksi. Iho tuntuu usein kovalta ja turvonneelta ja siinä voi esiintyä pistelyä tai polttavaa tunnetta. Ihoon voi myös ilmaantua rakkuloita. Ihon tumma sävy viittaa syvään paleltumavammaan, samoin ihonalaisen kudoksen muuttuminen kovaksi.

Ehkäisy

Paleltumien välttämiseksi on tärkeätä pukea lapsi lämpimästi ja varoa pesemästä ihon suojaavaa rasvakerrosta pois ennen pakkaseen menoa. Väljä vaatetus takaa paremman lämpösuojan kuin tiukat vaatteet. Vaatteiden ja ihon kosteus sekä tuuli lisäävät paleltumariskiä.

Itsehoito

Paleltumavamman oikea ensihoito on tärkeää. Jos lapsi palelluttaa ihonsa, hänet tulee ensi töiksi viedä sisätiloihin. Paleltunutta kohtaa lämmitetään ½-1 tunti lämpimässä (noin 40 ºC) vedessä. Lämpöpatterin tai avotulen avulla ei tule ihoa lämmittää, koska tunnottomuuden seurauksena iho voi jopa palaa. Ennen nopeaa lämmittämistä voidaan paleltunutta aluetta hieroa varovasti jollakin pehmeällä materiaalilla. Mahdollisia ihorakkuloita ei kannata rikkoa. Vamma voidaan peittää pehmeillä sidoksilla tai hoitaa avoimena. Paleltunutta raajaa on hyvä pitää koholla. Näin estetään raajan turpoamista. Vamma-alueen puristusta ja hankausta pitää välttää. Lapselle on syytä tarjota lämmintä juotavaa. Kun paleltuma sulaa, tuntuu alueella kipua, jota voidaan lievittää tulehduskipulääkkeillä.

Milloin hoitoon

Jos tunto, lämpö ja ihonväri eivät ole palanneet tunnissa, on syytä ottaa hoitoyksikköön yhteys. Samoin kannattaa tehdä, jos iholle nousee rakkuloita. Jos paleltunut alue on laaja, kuten iso osa raajaa, tulee aina hakeutua hoitoon.

Lähde: Terveyskirjasto, Hannu Jalanko 2014