Palovammat

Palovamma on yleensä äkillisen kuumuuden aiheuttama kudosvaurio. Myös ultraviolettisäteily, ionisoiva säteily, kemikaalit ja sähkö voivat aiheuttaa palovammoja. Vakavasta palovammasta voi olla seurauksena vuotosokki, jolloin veren tilavuus pienenee veriplasman vuotaessa vaurioituneiden ihoalueiden kautta pois elimistöstä.

Palovammat jaetaan kolmeen asteeseen vakavuusasteen mukaan:playing-with-matches-6-1550978-640x480

  • Ensimmäisen asteen palovammat: pientä punoitusta
  • Toisen asteen palovammat: rakkuloita, punoitusta
  • Kolmannen asteen palovammat: hiiltyneitä kudoksia

Lasten palovammat syntyvät useimmiten kuuman veden kaatuessa iholle. Tällöin syntyy toisen asteen palovamma, jolloin iho alkaa punoittaa ja menee rakkuloille. Kuumista metalliesineistä, kuten hellasta tai kiukaasta voi syntyä vaikeampia ja syvempiä palovammoja.

Tärkein ensiapu on 25-30 C asteisen veden valuttaminen palovamma-alueelle ainakin puolen tunnin ajan, näin vähennetään kipua ja kudoksen vaurioitumista. Jos palovamma on lievä, tämä usein riittää hoidoksi. Voiteita ei tule palaneelle iholle laittaa. Tarvittaessa lapselle voidaan antaa särkylääkettä. Hiemankin laajemmat palovammat (alue suurempi kuin lapsen käsi) tai syvemmät palovammat on kuitenkin syytä näyttää päivystävälle lääkärille.